Zincafé

In samenwerking met de Damiaan-parochie wordden er 6 oecumenische lezingen georganiseerd in het zogenaamde Zincafé. Gastsprekers houden vanuit verschillend perspectief een zinnige lezing die gekoppeld is aan het jaarthema Levenswijsheid.
 
Data 10 september: Cees van Woerkum: 'Maria-devotie'
  8 oktober: Joop Kuipers: 'Levenswijsheid van Vrijmetselaars'
12 november: Trodessa Barton: 'Wat betekent het voor jou om MENS te zijn?'
14 januari: Berthilde van der Zwaag: 'Levenswijsheid in de laatste levensfase'
11 februari: Margreet Spoelstra: 'Soms ontstaat God...'
11 maart: Dirk van de Glind: 'Volwassen geloven en denken'
Tijd 19:30 (!) - 21:30u
Kosten € 5,- per lezing
Plaats sept. t/m nov. 2024 - Kaulenzaal, Bethlehemkerk (ingang Valkstraat)
jan. t/m maart 2025 - de Ark, Dorpsstraat 27A, Stiphout


De sprekers en lezingen

Cees van Woerkum : ‘Maria-devotie’ (10 september)
In zijn lezing wil Cees ingaan op wat Maria voor mensen heeft kunnen betekenen. Gaandeweg in de geschiedenis is ze steeds belangrijker geworden, terwijl ze in de Bijbel niet veel aandacht krijgt en er worden haar maar weinig woorden in de mond gelegd. Ze is in de Katholieke Kerk uitgegroeid tot verreweg de belangrijkste heilige. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? 

Joop Kuipers: ‘Levenswijsheid van vrijmetselaars’ (18 oktober)
Vrijmetselarij wordt door velen ervaren als een geheimzinnig fenomeen. Vrijmetselarij is een methode om tot persoonlijke zingeving en ethische plaatsbepaling te komen. Zoeken naar antwoorden op levensvragen, dat is wat vrijmetselaren doen.

Trodessa Barton: ‘wat betekent het voor jou om MENS te zijn’ (12 november)
Wij leven in een steeds veranderende wereld, gefocust op technologie, prestatie en prestige. Soms lijkt het alsof we zijn vergeten dat wij wezens zijn van vlees en bloed en dat we een heel palet aan emoties hebben waar wij mee moeten dealen. Maar MENS zijn, is onze superkracht. Wij mensen kunnen het leven voelen, beleven, ervaren. Aan de hand van haar nieuwste boek MENS zal Trodessa Barton met jullie in gesprek gaan over de dynamieken van het leven.

Berthilde van der Zwaag: ‘Levenswijsheid in de laatste fase’ (14 januari)

De dood is beladen en voor velen een moeilijk onderwerp. Tijdens haar werk in de terminale nachtzorg zag ze dat de dood mooi en goed kan zijn.

Margreet Spoelstra: ‘Soms ontstaat God...’ (11 februari)

Waar antwoorden vragen werden en punten komma’s, werd de weg bochtiger en moeilijker begaanbaar. Stapstenen? Pleisterplaatsen? Waar?
En dan op een dag zegt iemand iets en gaat, in velerlei opzichten, een nieuwe zin met je mee: “God bestaat niet. Maar soms óntstaat God…”.

Dirk van de Glind: ‘Volwassen geloven en denken’ (11 maart)

Dirk schrijft over zichzelf: Langzaam maar zeker ben ik toegegroeid en getwijfeld naar het geloof dat er geen enkele zekerheid kan worden gevonden in een godsdienst die exclusiviteit claimt. Wat werkelijk van waarde is, ligt verborgen als een kostbaar geheim en rijke bron van leven in de kern van onze humaniteit: het verlangen lief te hebben en te worden geliefd.

Cees van Woerkum:
emeritus-hoogleraar Communicatiewetenschap en was verbonden aan Wageningen Universiteit. Nadien bleef hij in het onderzoek, onder andere naar natuurbeleving en Mariadevotie.

Joop Kuipers: is geboren in Helmond en werkzaam als fiscalist. De combinatie van zijn Rooms-katholieke achtergrond en lidmaatschap van de Vrijmetselarij betekent veel voor hem en geven zin aan zijn leven.

Trodessa Barton: met een rugzak vol eigen verhalen en wijsheden van stervenden, geeft zij lezingen, waarin zij de dualiteit van het leven laat zien. Wij rennen achter ons eigen geluk aan, maar geluk zit juist in de acceptatie dat het leven zowel fantastisch als verdomd moeilijk kan zijn..

Berthilde van der Zwaag
als geestelijk verzorger werkzaam geweest in Maxima MC Eindhoven en Veldhoven en in de eerste lijn voor het Centrum voor Levensvragen. Met ingang van 1 januari 2022 is ze met pensioen. Ze is auteur van drie boeken, waaronder ‘De dood nabij. Verhalen en gedachten op de grens van het leven.’.

Margreet Spoelstra:
Nadat ze een periode werkzaam was als pastor in de oecumenische basisgemeente "Jonge Kerk" in Roermond, werd ze geestelijk verzorger in de gezondheidszorg. Ook is zij als dichteres actief.

Dirk van de Glind:
is docent Levensbeschouwelijke Vorming geweest, als schrijver en dichter nog steeds actief.

 
terug